Ellen Key

Biografin om Ellen Key kommer snart ut som jag nämnde här för några dagar tillbaka. Och enligt medias kritiker får boken fina recensioner. Vansinnigt läsvärd skrev AB - en underbar biografi SVD -och GP att denna bok har de väntat länge på och så vidare. Själv har jag beställt den hos bokhandeln i min stad. Vi får med oss hennes livs historia de formativa åren när hon kommit upp i 40,års åldern då hon försvinner & lämnar scenen där hon rumsterat i 20 års tid.


Det var här hon blev en textmaskin i sitt eget paradis Strand vid Vätterns strand. Alla hennes resor nämns men hon fördjupar sig inte i dem utan allt detta väljer Ellen Key bort & med rätta menar skribenterna i landet.
Biografier är populära för att både historia och samtid lättare kan förstås av oss läsare? Biografin är idéhistoria då den handlar om Keys tankar i skrivandet och relation till det samhälle hon tvingats leva i menar man. Hon var mycket beläst och kunde sin Darwin - sin Björnson - sin Goethe och sin Rousseau. Att läsa Ellen Key blir ett sommarnöje i vår litteratur, men boken är för dyr.....men vad gör man den lär knappast komma i pocketform?