Putte Wickman med sin klarinett


Hans Olof Wickman, mer känd som Putte Wickman, var en av våra främsta jazzmusiker. I början av 2000-talet blev jag inbjuden av Rune Öfwerman till en inspelning med Putte Wickman, Jan Lundgren och Göran Fristorp. Inspelningen skedde i Rune Öfwermans eget skivbolags regi, Gazell. Det blev en underbar kväll i Stockholms innerstad men jag hade gärna lyssnat mer till Puttes klarinettspel, helst ackompanjerad av enbart en basist och en pianist.

Wickman växte upp i Stora Tuna utanför Borlänge. Efter gymnasiestudierna i Stockholm fick han 1944 sommarjobb i Hasse Kahns orkester. Senare på 1940-talet startade han en egen sextett som spelade Benny Goodman-jazz men även modernare musik. Denna sextett höll ihop till mitten av 1960-talet.


Under senare år gjorde Wickman ett flertal kyrkokonserter tillsammans med gitarristen Göran Fristorp och pianisten Jan Lundgren. År 2004 medverkade han i hyllningsshowen A tribute to Putte som hölls med anledning av hans 80-årsdag. År 2005 uppträdde han på jazzfestivalen i Norrtälje, och på turnén Wickmans wänner tillsammans med Anders Berglunds storband.

Förutom att Wickman 1994 tilldelades medaljen Illis Quorum, åttonde storleken, och 1999 Jussi Björlingstipendiet, har han även mottagit det franska Django d'Orpriset och nominerats till det danska Jazzpa-priset. Han var ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Wickman var gift tre gånger: Första hustrun hette Estelle Wickman, senare gifte han sig med Catrin Westerlund från 1957 till hennes död 1982, och sist med Sylvia Wickman, som överlevde honom. Han fick fyra barn: Basse och Maria Wickman med första hustrun Estelle, samt Jesper och Charlotta Wickman med andra hustrun Catrin Westerlund.

Källa: Wikipedia

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress